Kuchnia

kiełbasa w słoiku

Potrzebne składniki:



- 1 kg śledzi zielonych (można je kupić w każdym sklepie rybnym)

- przyprawa do ryb

- mąka

- 3jajka



Zalewa:



- 6 szklanek wody

- 1 szklanka octu

- 1 łyżka soli

- 1 łyżka vegety

- 4 łyżki cukru

- ziele angielskie

- liść laurowy





1. Płaty śledziowe opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bądź jak ktoś lubi zostawić w całości) doprawić przyprawą do ryb, odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie śledzie obtoczyć dokładnie w jajku i mące - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.



2. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Poddusić w rozgrzanym rondelku na niewielkiej ilości oleju do miękkości.



3. Przygotować zalewę: wszystkie wymienione składniki zlać do jednego garnka i wstawić na gaz. W międzyczasie dodać cebulkę. Trzymać na gazie do zagotowania.



4. Ułożone w słoiku śledzie zalać letnią zalewą. Ja robię to warstwami kilka kawałków śledzi na to cebulka z zalewy, na koniec całość zalewam marynatą i odstawiam w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation