Kuchnia

Gotowanie

Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - UgotujmyTo.pl
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:

1 pierś z kurczaka
1 kapusta pekińska
150 g sera pleśniowego
1 czerwona papryka
garść czarnych oliwek
200 g ananasa z puszki
50 g sezamu
oliwa, sos sojowy, sól, pieprz

Dressing:

2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
sól
0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.

Salatka z kurczakiem

3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.

Salatka z kurczakiem

5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.

6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation