Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CZEKOLADOWE CAŁUSKI
Składniki:
- 5 białek
- 20 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 10 dag gorzkiej czekolady (do uzyskania marmurkowego wzorku wystarczy 5 dag)

Białka ubijać na parze z cukrem i solą do momentu osiągnięcia temp. 50 st.C. Zdjąć z ognia i schłodzić ciągle ubijając. Czekoladę rozpuścić (również na parze) i polać masę bezową. Delikatnie wymieszać, aż powstaną marmurkowe smugi (niestety u mnie wszystko się zlało). Na blachę wyścieloną pergaminem nałożyć łyżką 20 "kleksów"(ja użyłam szprycy , bo pierwsze bezy wyszły jakieś kanciaste). Piec ok.35-40 min. w temp.140 st.C.(piekłam , czy też "suszyłam" dłużej, w nieco niższej temperaturze). Ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku , aby nie zrobiły się miękkie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation