Kuchnia

zupy

Najlepsza domowa zupa pomidorowa

Najlepsza domowa zupa pomidorowa
Moje dzieci mówią na nią "prawdziwa zupa pomidorowa", gęsta, słodka, kwaskowa, bardzo, bardzo pomidorowa, gdyż nie zawiera innych warzyw. Zabielona kwaśną śmietana i podana koniecznie z ryżem (no dobrze, dla niektórych z makaronem).

ok 300g kawałek mięsa z kością - wołowina lub cielęcina
LUB 1 łyżka domowej kostki/pasty rosołowej w wersji mięsnej
2 słoiki pomidorów pasteryzowanych (po ok 900 ml każdy)
2-3 litry wody sól i świeżo mielony pieprz
ok 150g kwaśnej śmietany 18%
ryż ugotowany na sypko* lub makaron do podania

Do garnka włóż kawałek mięsa z kością. Dodaj łyżeczkę soli i wlej ok 2 litrów wody - gotuj wywar mięsny bez żadnych warzyw przez ok 30 minut (jeśli stosujesz domową kostkę/pastę rosołową, po ptostu włóż ją do garnka, zalej wodą i od razu dodaj pomidory).
Do gotowego wywaru mięsnego (mięso powinno być miękkie) wlej zawartość 2 słoików pomidorowych (zupa będzie bardzo esencjonalna) i gotuj kolejne 20 minut. Wyjmij mięso z kością z garnka, a całość przetrzyj przez sito, aż pozostaną w nim tylko skórki i pestki.
Zupę zabiel śmietaną - do kubeczka włóż śmietanę i zahartuj 3-4 łyżkami gotącej zupy, wymieszaj, dodaj jeszcze kilka łyżek zupy i całość dopiero przelej do garnka.
Możesz dodać do zupy (lub talerzy). Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem typu "nitki babuni".

Jak ugotować idealnie sypki ryż?
250g suchego ryżu wsyp do miski i umyj w chłodnej wodzie. Mycie polega na kilkukrotnym płukaniu z wymianą wody. Trzeba to robić energicznie, ale też ostrożnie, by nie połamać ziaren. Po właściwym umyciu ryżu, woda w misce powinna być przezroczysta. Proces mycia powoduje usunięcie skrobi, która osadza się na ryżu w trakcie produkcji podczas jego szlifowania. Dzięki usunięciu skrobi, ryż będziemy gotować w wodzie, a nie w „kisielu” skrobiowym. Mycie ryżu zwiększa też wilgotność ryżu.
Po umyciu zalej ryż wodą w proporcji ok 1:1,1 na ok. 20-30 minut. Odlej wodę na sicie, przełóż ryż do garnka i zalej świeżą wodą. Uwaga - zazwyczaj ryż gotujemy bez soli, jednak ten przeznaczony do zupy pomidorowej od razu dosalam 1 płaską łyżeczkę.
Gotując ryż w klasycznym garnku, dobierz taki, by ryż razem z wodą zajął ok. 1/3 jego wysokości. Ryż wstaw na maksymalny płomień pod przykryciem. Od zagotowania wody, gotuj ok. 2-3 minuty na silnym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj wciąż pod przykryciem ok. 10-12 minut. Po tym czasie zestaw garnek płyty, zdejmij przykrywkę, zamieszaj ryż, a następnie ponownie przykryj pokrywką i otul cały garnek ręcznikiem (tak jak kaszę gryczaną) i odstaw na ok. 15-20 min, by wchłonął resztę wody. Po tym czasie przełóż ryż do miski i podawaj.
Ryż do sushi gotuje się identycznie, jedynie dobierając odpowiednie do rodzaju ryżu proporcje wody.
Tu też ciekawe:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation