Kuchnia

biała kiełbasa

Kurczak / Gulasz z piersi z kurczaka z czerwoną soczewicą

Liczba porcji: 3-4
Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy
ok. 900 ml bulionu drobiowego (u mnie powstałego z 1 bulionetki)
500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
11/2 łyżeczki curry
½ łyżeczki ostrej papryki
1½ łyżeczki kminku
sól
pieprz
oliwa

Instrukcja wykonania

Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić na patelnie i zeszklić na oliwie. Dodać curry, ostrą paprykę, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka.
Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą.
Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu.
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć na oliwie.
Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem.
Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do gotującego się gulaszu.
Do garnka dodać puszkę pomidorów bez skórki i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Gotować na średnim ogniu, aż gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około 40-50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation