Kuchnia

kuchnia

Składniki:

3/4 szklanki oleju rzepakowego

pół szklanki wody

1 szklanka cukru

5 łyżek kakao (płaskich)

Składniki przekładamy do garnka. Podgrzewać aż, do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.



Składniki cd..:

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

pół szklanki drobnego cukru do wypieków

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli



Mąkę, proszek, sodę – przesiać razem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce cukier, ubijać na najniższych obrotach. Dodać powoli po jednym żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać przygotowaną wcześniej wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy ciasto i piec w temperaturze 160ºC (z termoobiegiem) przez 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.



Krem z serka:

kostka masła

500 gram serka philadelphia

5 łyżek cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.



Krem śmietanowy:

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Śmietankę ubić. Pod sam koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fixy zmiksować na najniższych obrotach.



Dodatkowo:

500 gram dżemu z czarnej porzeczki

200 gram dżemu z czarnego bzu

sok z czarnej porzeczki do nasączenia biszkoptu

czekolada gorzka do posypania



Wykonanie

Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć sokiem. Posmarować połową dżemu (oba dżemy wymieszać ze sobą). Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go sokiem i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy. Wierzch ciasta posypać startą czekoladę. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation