Kuchnia

z alkoholem

czereśniówka

Co będzie nam potrzebne:
Czereśnia – 1,5 kg
Spirytus Rektyfikowany - 1 l
Cukier – 0,55 kg
Sok z cytryny - 60 ml
Skórka z cytryny
Zaczynamy od przebrania czereśni, ważne aby owoce były dojrzałe – uszkodzone lub robaczywe odrzucamy. Następnie myjemy, osączamy i drylujemy. Kolejny krok to ułożenie owoców w dużym słoju i dodanie spirytu - tak aby całość owoców była zalana (ewentualne braki można uzupełnić wodą mineralną lub czystą wódka). Dodajemy skórkę z cytryny – ważne aby wcześnie starannie oczyścić ją z białego włókna. Następnie należy szczelnie zakręcić słój i pozostawić w ciepłym miejscu na około miesiąc. W tym czasie należy co 2-3 dni lekko potrząsać słoikiem aby wymieszać składniki. Po miesiącu zlewamy nalewkę znad owoców i dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przelewamy do butelek lub innego słoika i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie czereśnie należy zasypać cukrem, i poczekać aż się rozpuści. Przez około 10 dni owoce z cukrem trzymamy w ciepłym miejscu raz po raz wstrząsając słoik. W ten sposób uzyskany sok powoli zlewamy znad osadu i łączymy z wcześniej odstawioną częścią. Całość należy już jedynie przefiltrować przez gazę, zlać do butelek, szczelnie zamknąć i cierpliwie czekać. Po około 3 miesiącach przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej piwniczka) nalewka jest gotowa do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation