Kuchnia

kuchnia

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z pomarańczą:
•400 g marchewek
•4 jajka
•100 g masła
•220 g cukru ( szklanka) jeśli dysponujemy, możemy użyć brązowego cukru demerara
•320 g mąki ( 2 szklanki)
•0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
•skórka otarta z dwóch pomarańczy (tylko cienka, pomarańczowa warstwa)

polewa*:
•100 g białej czekolady
•3-4 łyżki soku pomarańczowego
•łyżeczka masła

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mikserem utrzeć masło z cukrem ( około minuty) dodawać po jednym jajku i ucierać jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Dodać startą marchew ze skórka pomarańczową i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika i wsypać do mieszanki – dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, odczekać 10 – 15 minut i wyjąć ciasto. Ostudzić.

Czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do rondelka, dodać masło i sok -podgrzewać na małym ogniu uważając by nie przypalić czekolady, mieszać aż do połączenia się składników. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta dodać więcej soku ( moja miała konsystencje ciasta naleśnikowego -gęsta ale lejąca się). Dla uwypuklenia smaku pomarańczy do polewy można dodać 1/3 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej. Gotowa polewą powlec ciasto. Odstawić, aż stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation