Kuchnia

Zupy

Krem z buraka z mleczkiem kokosowym

3 buraki
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
kawałek wypestkowanej papryczki
szczypta chili
1 puszka mleka kokosowego
1½ szkl wody
1,5 łyżki soku z limonki
3 łyżki oleju
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki albo kolendry

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 min. Wyjąć z folii i chwilę studzić, pokroić na plasterki. Ćwiartkę buraka pokroić na cienkie paseczki i odłożyć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekany czosnek, imbir i chili. Dusić przez min, dorzucić pokrojone buraki (z wyjątkiem ćwiartki pokrojonej na paseczki) i wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu 10 min. Zmiksować blenderem. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać z paseczkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation