Kuchnia

Co na deser

Czekoladowe ciasto z Guinnessem

250 ml ciemnego piwa Guinness

250 g masła

75 g kakao

400 g drobnego cukru do wypieków (użyłam 300 g, ciasto nie jest gorzkie)

142 ml kwaśnej śmietany min. 18% (użyłam 12 %)

2 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii

275 g mąki pszennej

2,5 łyżeczki sody oczyszczonej (użyłam 2 łyżeczek)



Do szerokiego garnuszka wlać piwo. Dodać pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści w piwie. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.

W osobnej misce ubić kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Wlać do mieszanki piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszać szpatułką.

Formę z kominem (lub tortownicę) wysmarować tłuszczem, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.



Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

40 g masła

Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation