Kuchnia

Buraczki

Zupa krem z buraków
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Buraki dokładnie wyszorować i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Dodać czosnek, liść laurowy i tymianek, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem – wszystko wymieszać. Wlać pół szklanki wody i zamknąć naczynie lub przykryć folią aluminiową. Piec 50-60 minut, aż buraki będą miękkie.
Po wyciągnięciu z pieca przestudzić buraki, a następnie obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Do garnka z grubszym włożyć masło, roztopić, dodać pokrojone cebule, czosnek i zeszklić na złoty kolor. Dodać buraki, zalać bulionem i gotować 20 minut. Dodać tymianek, sok z cytryny i ocet. Zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.
Przed podaniem udekorować jogurtem lub śmietaną.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation