Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Blok czekoladowy to znany przez wszystkich przysmak dawnych lat. Jest przepyszny, słodki w sam raz, a dodatek herbatników sprawia, że jest też ciekawej konsystencji, chrupiący i nie mdły. To smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu przekąska!

Czas przygotowania: 10 minut + cała noc chłodzenia


Składniki na jedną keksówkę:
1 opakowanie (400g) mleka w proszku (najlepiej "niebieskiego")
1 szklanka cukru
250g masła
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
ok 10 herbatników
bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały (ja dałam blanszowane, w słupkach i zwykłe), suszona żurawina (i inne ulubione)

Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego cukier, wodę i kakao, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści, całość przestudzić (może być lekko ciepła).

W dużej misce mleko w proszku wymieszać z bakaliami.

Przestudzoną (lub lekko ciepłą) masę kakaową wylać na mleko z bakaliami, dokładnie wymieszać.

Przełożyć do keksówki wyłożonej przezroczystą folią i schłodzić w lodówce przez całą noc.

Kroić grubym, schłodzonym nożem.


SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation