DIY - zrób to sam

pielgnacja ciała

Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowanie syropu ze stewii. Już kilka kropli tego ekstraktu wystarczy nam do zastąpienia w herbacie dwóch łyżeczek cukru.

Aby go otrzymać należy surowe lub suszone liście zalać wodą (25 g liści na 300 ml wody) i gotować ok 10 minut lub dłużej. Następnie odstawić na ok pół godziny i przecedzić. Syrop można przechowywać przez kilka tygodni.

Słodzik ze stewii w tabletkach jest idealny do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko 0,12 kcal. - mówi Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl.
Do niektórych potraw możemy dodawać surowe liście. Wystarczy, że urwiemy z krzaczka tyle liści, ile potrzebujemy. Możemy też używać suszu, który z reguły jest słodszy od surowych liści. Zbiór tej rośliny polega na ścięciu jej łodygi ok. 5 cm od powierzchni ziemi. Liście można suszyć w temperaturze pokojowej lub w piekarniku. W obu przypadkach należy rozprowadzić na płaskiej powierzchni niezbyt grubą równomierną warstwę liści wraz z wierzchołkami. W momencie kiedy staną się one całkowicie suche i kruche, można je rozdrobnić za pomocą np. miksera, moździerza czy młynka do kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation