Kuchnia

mięsne dania obiadowe

PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI
Składniki:
4 uda z kaczki (użyłam mrożonych)
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majeranku
2 winne jabłka
sól i pieprz

Wykonanie:
Uda z kaczki przyprawić solą i pieprzem oraz posypać obficie majerankiem i odstawić na kilka godzin (nawet na całą noc) do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć udka skórą do góry. Skropić dodatkowo oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 90-105 minut.

Po tym czasie zdjąć folię aluminiową, dookoła mięsa ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka, polać wszystko wytworzonym sosem i piec kolejne 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation