Kuchnia

Desery

Sernik na zimno z owocami leśnymi i białą czekoladą

Składniki:
Spód:

75 g masła, stopionego
10 ciasteczek typu digestive
1 łyżka miodu

Masa serowa:

300 g mrożonych owoców leśnych
2 łyżki wrzątku
4 łyżki żelatyny w proszku
180 g białej czekolady
500 g sera białego
200 g cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185 ml mleka zagęszczanego

Przygotowanie:
Przygotowujemy spód: mielimy ciastka, dodajemy stopione masło i miód. Wykładamy masę na blaszce i wkładamy do lodówki.

Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej.

Mielimy ser biały, cukier i dodajemy ekstrakt z wanilii. Powoli dodajemy mleko zagęszczone oraz białą czekoladę.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy serowej.
Wyjmujemy blaszkę ze spodem z lodówki. Wykładamy na spód połowę owoców mrożonych. Wylewamy na to masę serową, a następnie kładziemy na wierzch resztę owoców.
Przykrywamy folią i chowamy do lodówki na noc lub do czasu, gdy sernik się dobrze zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation