Kuchnia

kasza jaglana

Dietetyczne rafaello

Składniki na 25 kulek ( 5 porcji)

1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka 2%
1/2 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
4 łyżki wiórków kokosowych
wanilia

Wykonanie

Do garnka wlać wodę i mleko. Dodać opłukaną kilka razy kaszę jaglaną i szczyptę wanilii. Zagotować, nakryć przykrywką i zmniejszyć ogień. Gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się kleista.

Po ugotowaniu, przełożyć kaszę do miski i ostudzić. Dodać 1 łyżkę miodu i masła i dokładnie wymieszać.
Z masy jaglanej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Jest to porcja „na jednego kęsa”.

Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kuleczki.

Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia zależy od wielkości kulek, im większe lub mniejsze tym zmieni się czas pieczenia. Wiórki powinny upiec się na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation