DIY - zrób to sam

christmas time ; d

Składniki (na ok 30 sztuk):

100 g miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
65 g masła
50 ml gęstej, kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki sody
250g mąki
1 łyżka kakao
1 białko
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
powidła śliwkowe



mięciutkie nadziewane pierniczki



Wykonanie:

Miód zagotować przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło. Wymieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę wymieszać z kakao. Białko ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać całość. Wlać miód i śmietanę. Zmienić ubijaczkę na mieszadło i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 24 godziny. (moje stało około 60 godzin. najpierw przez 36 godzin w lodówce, a potem na blacie).

Stolnice obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na około 3-4 mm. Delikatnie wycisnąć foremką obrys (nie przecinając ciasta). Nałożyć odrobinę powideł. Okrągłą foremką (większą niż serce) wyciąć ciasto. Okrągłą część nałożyć na powidła. Ponownie wziąć foremkę w kształcie serca. Wyciąć pierniczek tak, aby powidła były w środku. Obydwie warstwy ciasta złączą się podczas wycinania. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 5 - 8 minut (moje potrzebowały około 10) w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki można polać czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation