Kuchnia

kuchnia słodka

Batoniki owsiano-sezamowe z czekoladą ( bez pieczenia )( na ok. 16 batoników )
0,5 szklanki sezamu
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki posiekanych orzechów
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki suszonej żurawiny
garść suszonych moreli (drobno pokrojonych )
100 ml oleju rzepakowego
0,5 szklanki płynnego miodu
100g czekolady ( opcjonalnie )
Na suchej patelni prażymy nasiona sezamu . Gdy będą złotego koloru dosypujemy płatki owsiane oraz wszystkie bakalie . Dobrze wszystko łączymy po czym wlewamy olej i miód . Dobrze mieszamy , masa zaczyna nam się sklejać . Formę o wymiarach 20/15 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą . Ciepłą masę owsianą wykładamy do formy . Wyrównujemy i za pomocą deseczki mocno dociskamy . Masa musi być mocno sprasowana . Możemy ją obciążyć czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ( najlepiej na całą noc ) . Po tym czasie masa jest zbita i sklejona . Delikatnie wyciągamy z formy i kroimy na kawałki . Można każdy batonik polać roztopioną czekoladą ;) . Przechowujemy w lodówce .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation