Kuchnia

kuchnia

Brytfaniarz

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
sól, czarny pieprz
1 łyżeczka majeranku
140 g szynki parmeńskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w robocie kuchennym. Odcedzić wodę.
2. Szynkę podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą.
3. Dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia.
4. Szynkę z cebulą dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać jajka, mąkę i przyprawy i dobrze wymieszać.
5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C / 350 stopni F.
6. Brytfankę o wymiarach 23x23 cm (9x9 cali) wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Masę ziemniaczaną wlać do formy. Piec ok 1h.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation