Książka

śniadanko

Niedzielne śniadanie nie może się obejść bez jajek. A że zdarza nam się jeść je nieco później, czemu nie wykorzystać przepisu na ulubioną sałatkę i zrobić z niej śniadaniowy hit?
Kto kocha bekon i stara się zdrowo odżywiać, ten kocha sałatkę cobb. Sporo zieleniny, chrupiący boczek, ser pleśniowy. Jedząc ją, zaspokajamy zarówno głód pysznych składników, jak i uspokajamy sumienie.

W końcu to sałatka, a sałatki są zdrowe. Jaja zresztą też. Zwłaszcza gotowane albo robione w koszulkach. Płynne żółtko miesza się z oliwą z oliwek, bekon cudownie chrupie, zaś ser z niebieską pleśnią podbija smak sałaty. Musimy dalej zachęcać?

Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy extra-virgin, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, sól i pieprz, 1 główkę sałaty masłowej, 1/2 szklanki posiekanej, pieczonej piersi z kurczaka, 2 plastry boczku usmażone na chrupko i posiekane, 2 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 2 jajka w koszulkach

1. W małej miseczce wymieszaj oliwę, ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.

2. Sałatę podziel na dwa talerze. Dodaj boczek, kurczaka i ser. Na wierzchu ułóż po jednym jajku w koszulce.

3. Podawaj z dressingiem w osobnej, małej miseczce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation