Kuchnia

Wgilia

Babeczki makowo- marcepanowe

Bardzo fajnie, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Babeczki pokryte są pyszną, słodką serowo- czekoladową pierzynką.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

200g masy marcepanowej
25g czekolady mlecznej lub gorzkiej
130g zmielonych migdałów
100g zmielonego maku
250ml gęstego jogurtu naturalnego
70g masła lub margaryny
50g cukru
1 jajko
120g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

60g cukru
50g białej czekolady
80g masła
200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

25g czekolady podzielić na 12 części.
Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

100g marcepanu pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując dodać miękkie masło.
Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation