Kuchnia

przysmaki kuchenne

Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:

100 g masła
140 g masła orzechowego (najlepiej domowe)
180 g cukru
1 jajko
220 - 230 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
1/2 - 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ponadto do obtoczenia ciasteczek:

cukier
cukier z wanilią

Wykonanie:

Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać masło orzechowe i miksować 5 minut. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i miksować kolejne 2 minuty. Wysypać mąkę połączoną z sodą. Wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (raczej luźno). Piec ok. 12 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Zdejmować z foremki po przestudzeniu (gorące mogą się kruszyć).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation