Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego:

300g buraków
100g gorzkiej czekolady minimum 70%
80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
łyżka słodziku
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady minimum 70 %
owoce, ja użyłam borówek

1. Buraki myjemy i bez obierania wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka od godziny do 2 godzin).
2. Ostudzone buraki trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach (na ostrzach do placków ziemniaczanych).
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie dodajemy ją do buraków i mieszamy.
4. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszamy do połączenia.
5. Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej pozostałe suche składniki: mąkę, słodzik, kakao, sól i proszek do pieczenia.
7. Do sypkich składników dodajemy płynne i dokładnie mieszamy.
8. Gdy składniki się połączą, masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy (moja 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 minut.
10. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto dzielimy na dwa placki i smarujemy odrobiną roztopionej czekolady.
11. Wierzch ciasta także smarujemy czekoladową polewa i dekorujemy borówkami. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie smakuje jeszcze lepiej :)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation