Dziecko

dla dzieci.kamizeleczka

PLACKI

Składniki
na 8 placków/ 2 porcje

100g płatków jaglanych zmielonych na mąkę w młynku
Spore jabłko
40ml wody
2 jaja
Szczypta kardamonu
Łyżeczka/pół łyżeczki cynamonu
Mała garść jagód goji
3-4 Ł oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Jaja mieszamy ze zmielonymi płatkami, przyprawami i wodą na gładką masę.
Jabłka kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z masą.
Dosypujemy jagody.
Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oleju i kładziemy łyżką placki. Smażymy z obu stron na dość wolnym ogniu, przewracając. W razie potrzeby dolewamy łyżkę/ dwie oleju.

Zmielone płatki bardzo chłoną wilgoć więc olej musi być mega rozgrzany. Jeśli jednak chcecie aby potrawa była wyjątkowo dietetyczna, możecie jabłko zetrzeć na małych lub średnich oczkach tarki. Wtedy masa będzie jednolitej konsystencji, co pozwoli na kładzenie cieńszych placków i smażenie bez tłuszczu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation