Kuchnia

Przepisy

asiawkuchni.blogspot.de: Ryba po Grecku


1kg ryby- może być mintaj ,morszczuk
1 puszka pomidorów
1 papryka czerwona słodka szpiczasta
1 cebula
2 marchewki
0.5 selera małego
1 łyżka przecieru 30%
1 plaska łyżka cukru
4 łyżki octu 5%
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sol
pieprz
maka
olej

Ryba po Grecku
Ryba po Grecku z Grecja nie ma
za wiele wspólnego oprócz tego ze,są w niej wykorzystane duże ilości warzyw jak w kuchni Greckiej które się dusi
(pomidory , marchew, papryka czerwona, seler )
a
jednak w Polsce bardzo często gości na naszych stolach zapraszam na rybkę po Grecku:)





użyłam 1kg łososia morskiego -Polachius virens
który jest bliskim krewnym dorsza
pokroiłam na równe porcje posoliłam , popieprzyłam i obtoczyłam w mące.



Smażyłam na oleju rzepakowym na zloty kolor


Gdy wszystkie kawałki usmażyłam na tej samej patelni usmażyłam cebulkę z papryka , dodałam 0.5lwody i potarte warzywa ,przyprawy i dusiłam pod przykryciem



Gdy warzywa były miękkie dodałam pomidory z puszki
i 4 łyżki octu cytrynowego 5%
i 1 plaska łyżkę cukru
1 łyżkę mocnego przecieru pomidorowego 30%



zagotowałam i na sam koniec dorzuciłam garść zielonej natki pietruszki

W misce ułożyłam warstwę ryby
i zalałam sosem

tak do końca w sumie wyszły mi 3 warstwy


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation