Kuchnia

Na Słodko...

Kuchnia w zieleni: Sernik na zimno z jogurtów greckich z jagodami

660 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
200 g kremówki (mocno schłodzonej)
90 g cukru pudru
25 g żelatyny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 200 g jagód lub borówek (u mnie pół na pół)


Jogurt mieszamy z cukrem i ekstraktem.
W szklance rozpuszczamy żelatynę, zalewamy ją do wysokości 1/4 szklanki, mieszamy, aż masa będzie jednolita i osiągnie zbliżoną temperaturę do jogurtu. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Do jogurtu cienkim strumyczkiem cały czas mieszając dodajemy żelatynę. Szybciutko dodajemy kremówkę.
Do masy dodajemy jagody i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia razem z bokami.
Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Polewa

100 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki jagód



Wszystko wkładamy do malaksera i łączymy. Na schłodzony sernik wykładamy masę i jeszcze chwilkę chłodzimy.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation