Kuchnia

placuszki, naleśniki ...

PLACKI NA KILKA SPOSOBÓW

Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg ziemniaków, cebula, sól, pieprz - do smaku, mąka, 3 jajka
1
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gotową masę nakładać porcjami na rozgrzany tłuszcz i smażyć na lekko złoty kolor. Podawać ciepłe, można polać śmietaną.
2
Do masy ziemniaczanej można także dodać garść startego żółtego sera lub też posypać nim usmażone gorące placki.
3
W wersji pikantnej należy do placków dodać czosnek – 4 ząbki na 1 kg ziemniaków – oraz pikantną paprykę lub przyprawę curry.
4
Mężczyźni często wybierają wersję placków ziemniaczanych z mięsem. Do utartych ziemniaków dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wędlinę, jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można podawać z dodatkiem pikantnego sosu grzybowego lub z pikantna surówką.
5
Zamiast wędliny dodatkiem mięsnym może być mielone mięso indycze – ok. 25 dag. Placki takie najlepiej smakują z dodatkiem sera żółtego i czosnku. Do masy przygotowanej jak w punkcie 1 dodajemy mięso mielone, siekany ząbek czosnku i 10 dag startego żółtego sera. Formujemy niewielkie cienkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.


Jak zrobić naleśniki?Jak zrobić pierogi ze śliwkami?Jak zrobić kopytka?Jak zrobić kurki w śmietanie?
Wskazówki
Do placków ziemniaczanych najlepiej brać ziemniaki stare – młode są zbyt wodniste.
Jeśli ktoś lubi bardzo pulchne placki, można dodać drożdże rozrobione w letniej wodzie lub mleku albo proszek do pieczenia.
Jeśli nie smażymy placków natychmiast, masę ziemniaczaną należy posypać mąką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation