Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, ciastunia

Piernik z cytrynowym lukrem
Składniki:

150 g masła
100 g ciemnego cukru muscovado
200 g golden syrupu
200 g melasy
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
250 ml mleka
2 duże jajka, roztrzepane
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
300 g mąki
W garnuszku roztopić masło z cukrem, dodać golden syrup, melasę, imbir i cynamon, podgrzać, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu mąkę. Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Wlać (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20 x 30 cm (u mnie 24 x 24) piec 45 - 60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić przed polukrowaniem.

Lukier:

1 łyżka soku z cytryny
175 g cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
Wszystko rozetrzeć, posmarować gotowy piernik.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation