Kuchnia

CIASTA

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno

Składniki:
biszkopt
50g mąki pszennej
10g kakao
60g cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jogurtowa
750g gęstego jogurtu greckiego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
200ml wody
1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
200g truskawek
mus truskawkowy
500g truskawek
5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywno
- dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksować
- dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać
- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy, wyjąć, zdjąć papier ze spodu
- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA JOGURTOWA
- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej przegotowanej wody, pozostawić do ostygnięcia
- jogurt zmiksować z cukrem wanilinowym, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać
- jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, układać je blisko siebie na biszkopcie
- na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (kilka godzin)
MUS TRUSKAWKOWY
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder (w trakcie słodzenia spróbować mus, gdyż do bardziej słodkich truskawek można dodać mniej cukru), wymieszać
- do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać
- na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu
- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation