Kuchnia

CIASTA

Sernik Eton Mess
Składniki:

na sernik

750g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
250 serka mascarpone
5 jaj
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
ponadto

750 ml śmietanki 30 %
3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
2 łyżki cukru pudru
około 20 małych bez
10 truskawek

Sposób wykonania:

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie po 1 jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Masę serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.

Truskawki pokroić w plastry i oprószyć cukrem. Odstawić, by puściły sok.

Schłodzoną śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.

Do śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.

Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi bezami.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation