Kuchnia

Słodkości

Tort Raffaello

Składniki:

75 g masła

200 g cukru

Sól

Opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

100 g mąki

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 płatów żelatyny

150 g kremu kokosowego

250 g twarożku

500 g mascarpone

450 g śmietany kremówki

25 g migdałów

100 g wiórków kokosowych

Tłuszcz do formy


Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do okrągłej (18 cm) formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Piec w 150 st. C przez 20 minut. Ciasto uwolnić z formy i odstawić, aby ostygło. Okrągłą miskę (pojemność 1,5 l, 18 cm średnicy) wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek, 150 g cukru i mascarpone wymieszać, a 200 g śmietany ubić. Żelatynę roztopić, zmieszać najpierw z 3-4 łyżkami kremu, a następnie z resztą kremu. Wmieszać ubitą śmietanę.
Krem nałożyć do miski. Posypać posiekanymi migdałami, przykryć blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 3,5 godziny. Ostrożnie wybić na paterę, zdjąć folię. 250 g śmietany ubić, posmarować całą kopułę tak, aby ją wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić jeszcze na 30 minut w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation