Kuchnia

Torcik

Tort Angry Birds

Składniki:
na biszkopt:




6 dużych jaj
niepełna szklanka cukru
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:

600 ml kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
świeże owoce – ja dałam maliny
kolorowe masy z lukru plastycznego
niewielka ilość białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
mały słoiczek dżemu ja dałam malinowy
na poncz:

3/4 szklanki wody przegotowanej
sok z cytryny
2 łyżeczki cukru
opcjonalnie alkohol

A oto sposób wykonania tortu:

Dzień wcześniej przed zrobieniem tortu pieczemy biszkopt. Najlepiej gdy cały tort wykonamy dzień przed podaniem, wtedy krem spowoduje że biszkopt będzie wilgotny.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy niepełną szklankę cukru, po ok 8min dodajemy stopniowo żółtka,i ubijamy jeszcze ok 5 min. Następnie wsypujemy pół szklanki mąki i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczka gdy wrobi się maka dodajemy drugie pół szklanki mąki.

Piecyk nagrzewamy do temp. 180 0 C. Spód blachy smarujemy masłem (boki zostawiamy bez smarowania),możemy również wyłożyć papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.

Pieczemy ok 30-40 min do momentu aż boki biszkoptu będą odchodzić od blachy.

Biszkopt przecinamy na trzy części.

Przygotowujemy masę śmietanową:

żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, pozostawiamy ją do momentu aż napęcznieje, następnie wlewamy niewielką ilość wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.

Ubijamy kremówkę, pamiętajcie aby była z lodówki, szybciej się ubije, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, gdy całość jest już dobrze ubita wlewamy żelatynę, i ubijamy ok 1 min.

Na patere układamy pierwszą część biszkoptu,rozsmarowujemy dżem i układamy na nim część bitej śmietany ,rozprowadzamy ja dokładnie, ja dolnej części nie sączę gdyż przez jedną noc ona zdąży zmięknąć ( gdy spód tortu jest za mocno nasączony to tort może nam „usiąść”). Układamy następną część biszkoptu. Nasączamy i układamy następną część kremu na to dajemy owoce i przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu i nasączamy. Cały tort obkładamy kremem śmietanowym. Wkładamy tort do lodówki aby krem nam zesztywniał.

Lepimy z masy lukrowej plastycznej postacie według upodobań. Części w figurce , w tym wypadku dzioby, nosy itd. przyklejamy na płynną czekoladę wtedy mamy pewność że nic nam nie odleci :-) Ja użyłam zielonej masy jako spodu pod figurki. Rozwałkowałam ją na folii aluminiowej, łatwiej się rozwałkowuje i bez problemu można ją ułożyć na torcie.

Na gotowy tort układamy ulepione figurki i gotowe.

kroimy biszkopt na trzy części



przygotowujemy poncz z wody soku z cytryny, cukru , opcjonalnie dodajemy niewielką ilość wódki
przygotowujemy poncz z wody soku z cytryny, cukru , opcjonalnie dodajemy niewielką ilość wódki


smarujemy dżemem i kładziemy śmietanę


na drugi dajemy śmietanę i owoce


przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu i rozprowadzamy po całości bita śmietanę



rozwałkowujemy masę



jeśli nie mamy plastikowego wałka obkładamy drewniany folią spożywczą, nie będzie nam się wtedy masa przyklejała



układamy na torcie


lepimy figurki


poszczególne elementy przyklejamy do siebie płynną czekoladą


układamy na torcie, pamiętajcie o czekoladzie wtedy będziemy mieć pewność że figurki nam nie zlecą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation