Kuchnia

desery

Zdrowe desery dla biegaczy – można? | MagazynBieganie.pl - NAJLEPSZA strona biegania!

Wytrawne ciasto czekoladowe

Czemu wytrawne? Mimo dodatku słodkich suszonych śliwek ciasto raczej nie zaspokoi silnej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Ciężko się nim zagłodzić, nawet jeśli zje się poczwórną porcję… Jednak jego zdecydowana zaleta jest taka, że nie zawiera w sobie… grzeszków. Jest zdrowe (cukinia w cieście!), nie kipi sacharozą. Osoby, które lubią jednak słodkie desery, powinny posmarować ciasto czymś z wierzchu – świetnie komponuje się tu daktylowo-śliwkowa „nutella” (przepis niżej).

Składniki:
4 jajka
1 szklanka drobno startej cukinii (może być ze skórką)
100 g kaszy jaglanej
100 g suszonych śliwek
5 płaskich łyżek kakao
100 g oliwy
kilka kropli aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej powinien to być bezglutenowy proszek do pieczenia!)

Przygotowanie:

Potrzebny będzie ręczny blender. Do wąskiego naczynia z płaskim dnem (może być niewielki rondelek, jeśli nie masz naczynia sprzedawanego zwykle w komplecie z blenderem) wsyp kaszę jaglaną i miksuj, aż uzyskasz strukturę zbliżoną do mąki. Przesyp zmieloną kaszę do innego naczynia, a do tego wrzuć jajka i zmiksuj, żeby żółtka połączyły się z białkiem. Do jajek wsyp śliwki i miksuj, dopóki nie uzyskasz w miarę jednolitej masy. Przelej masę do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki – zmieloną kaszę, cukinię, kakao, oliwę, aromat waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Przelej do okrągłej formy i piecz ok. 40 min w temp. 180 st C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation