Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik

Składniki:

1 kg sera
4 całe jajka
330 g kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
skórka starta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
Spód:

200 g herbatników
½ kostki masła
Wierzch:
2 galaretki truskawkowe
puszka brzoskwiń (najlepiej już pokrojonych)



Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu: kruszymy herbatniki w mikserze, mieszamy ze stopionym masłem.

Wykładamy blaszkę o średnicy ok. 26 cm papierem do pieczenia i wykładamy na spód masę z herbatników.

Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy masę serową: mielimy dwukrotnie ser. Dodajemy do niego śmietanę, miksując nadal, dodajemy następnie oba cukry, jajka (pojedynczo). Mieszamy i dodajemy pod koniec budyń, skórkę oraz sok z cytryny. Łączymy składniki.

Wykładamy następnie masę serową na herbatniki i pieczemy przykryte folią aluminiową ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez folii. Po wystygnięciu zostawiamy ciasto na noc w lodówce.

Następnego dnia przygotowujemy galaretkę: na dwie galaretki dajemy dwie szklanki wody (czyli mniej niż w instrukcji podanej na opakowaniu).

Układamy na serniku brzoskwinie, zalewamy lekko tężejącą już i ostudzoną galaretką. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation