Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Miękkie pierniczki glazurowane

Przepis na pierniczki pochodzi ze starej książki "Kuchnia Śląska".
Co rok przygotowujemy je na święta.
Są tak pyszne, że nie pamiętam by leżakowały dłużej niż 2 dni.
W tej wersji dodałam więcej kakao a mniej przyprawy do pierników.

Składniki pierniczki:

1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżka kakao ( ja dałam kopiastą łyżkę)
2 łyżki przyprawy do pierników ( ja dałam 1 łyżkę)
2 szklanki mąki
150g śmietany 18%
1/2 łyżeczka sody
skórka z 1 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy

Składniki lukier :

kilka kropel soku z cytryny
3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie :

Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszytko. Ciasto powinno by klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.

Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation