Kuchnia

jedzonko.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Składniki(4 porcje)
5 ziemniaków
500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina)
400 g pomidorów z puszki
sól, pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
90 g mąki pszennej
90 g masła
600 ml mleka
70 g tartego parmezanu lub grana padano
1 jajko
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 7-10 minut. Na patelni podsmażamy na oleju mięso, dodajemy przyprawy oraz posiekane pomidory wraz z sokiem. Gotujemy około 5 minut. Naczynie do zapiekania (ok. 15 cm na 20 cm) wykładamy warstwą pokrojonych w plasterki ziemniaków, układamy 1/3 mięsa, następnie ponownie ziemniaki, mięso, ziemniaki i mięso.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy przez chwilę energicznie mieszając. Dolewamy podgrzane mleko i dokładnie mieszamy. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos. Dodajemy jajko oraz połowę startego sera. Sos wykładamy na zapiekankę i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy przez około 50 minut w 180ºC. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation