Kuchnia

Zupy

Ekspresowa zupa z soczewicy
Składniki:
4 średnie ziemniaki
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 l bulionu drobiowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1/4 główki włoskiej kapusty
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
koper
sól, pieprz, ewentualnie curry, majeranek


Soczewicę opłukać i odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki. Kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i smażyć chwilę razem. Wlać bulion i wrzucić pomidory z puszki, dodać kapustę i soczewicę. Gotować 15-20 min, aż ziemniaki zmiękną. Przyprawić do smaku, posypać koperkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation