Kuchnia

kuchnia

Szarlotka spod samiuśkich Tater

Składniki na kruche ciasto:

500g mąki krupczatki
1 margaryna/masło (250g)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę wielkości 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta, ponakłuwać widelcem i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę-1/3 ciasta- schować w woreczku do zamrażalki.

Składniki na masę jabłkową:

3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej) ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples
cynamon do smaku (2-3 łyżeczki)
cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie, ja dałam 1/4 szklanki)
bułka tarta do posypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem lub na tarce plasterkującej)- muszą być naprawdę cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10-15 min w temperaturze 160-180°C stopni. Wyjąć i obficie posypać bułką tartą kilka łyżek, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłóżyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160-180°C stopni. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego

*Użyłam połowy składników i okrągłej formy 24 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation