Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort Szwarcwaldzki

Składniki na ciasto:
75 g czekolady gorzkiej
75 g czekolady mlecznej
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło zmiksuj z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijaj żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij z solą na sztywno, delikatnie wmieszaj do gęstej, czekoladowej mikstury.

Ciasto przelej do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 blaty. (Jeśli masz w posiadaniu 3 tortownice o tej samej średnicy, możesz upiec osobno 3 blaty, każdy blat będzie piekł się wówczas około 12 minut i nie będzie problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części)

Syrop do nasączenia blatów:
75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
75 ml likieru wiśniowego

Wymieszaj.

Masa wiśniowa:
150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.

100 ml kompotu wymieszaj z cukrem, ekstraktem z wanilii, likierem oraz wiśniami, doprowadź do wrzenia. W reszcie kompotu rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej tak powstałą mieszankę do gotującej się cieczy - mieszaj do momentu zgęstnienia - całość przygotowuje się tak, jak kisiel i taką też konsystencję ma osiągnąć.
Ponadto:

około 750 ml - 1 l śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
4 łyżki cukru pudru
ew. usztywniacz do śmietany

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Złożenie tortu
Na paterę połóż pierwszy blat ciasta, nasącz syropem. Na niego wyłóż połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryj kolejnym blatem, znów nasącz, wyłóż resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasącz.

Tort z wierzchu i po bokach udekoruj resztą bitej śmietany, ozdób wedle uznania. Przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation