Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Tort Szwarcwaldzki
Składniki na ciasto:
75 g czekolady gorzkiej
75 g czekolady mlecznej
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło zmiksuj z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijaj żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij z solą na sztywno, delikatnie wmieszaj do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 blaty. (Jeśli masz w posiadaniu 3 tortownice o tej samej średnicy, możesz upiec osobno 3 blaty, każdy blat będzie piekł się wówczas około 12 minut i nie będzie problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części)
Syrop do nasączenia blatów:
75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
75 ml likieru wiśniowego
Wymieszaj.
Masa wiśniowa:
150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
100 ml kompotu wymieszaj z cukrem, ekstraktem z wanilii, likierem oraz wiśniami, doprowadź do wrzenia. W reszcie kompotu rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej tak powstałą mieszankę do gotującej się cieczy - mieszaj do momentu zgęstnienia - całość przygotowuje się tak, jak kisiel i taką też konsystencję ma osiągnąć.
Ponadto:
około 750 ml - 1 l śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
4 łyżki cukru pudru
ew. usztywniacz do śmietany
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Złożenie tortu
Na paterę połóż pierwszy blat ciasta, nasącz syropem. Na niego wyłóż połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryj kolejnym blatem, znów nasącz, wyłóż resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasącz.
Tort z wierzchu i po bokach udekoruj resztą bitej śmietany, ozdób wedle uznania. Przechowuj w lodówce.
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