Kuchnia

wieprzowina

Boczek pieczony - pyszny!

SKŁADNIKI:

* boczek surowy bez kości – ok. 1 kg

* cebula – 3 szt

* czosnek – 1,5 główki

* rozmaryn świeży – 1 łyżka

* tymianek świeży – 1 łyżka

* majeranek – 1 łyżka

* liść laurowy – 1 garstka

* ziele angielskie – 1 łyżeczka

* musztarda ostra – 1 łyżka

* sól – 1 łyżeczka

* pieprz – 1 szczypta

* olej – ok. 200 ml

* bulion – 300 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę kroimy w piórka , 1 główkę czosnku przeciskamy przez praskę.

Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę.

Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki.

Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek.

Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ).

Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ).

Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation