Kuchnia

Przystawki

Babeczki tatarskie

Składniki:
Na sos tatarski:
70 g majonezu
40 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki kaparów
30 g marynowanych grzybów
20 g posiekanej cebuli
2 małe ząbki czosnku – najlepiej marynowane
60 g ogórków kiszonych
2 łyżeczki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Ponadto:
kilka kromek chleba tostowego
4 jajka

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy sos. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Kroimy ogórka i grzybki. Łączymy majonez z jogurtem. Dodajemy do nich cebulę, czosnek, kapary, grzyby i ogórka. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
3. Odkrajamy skórki z chleba tostowego. Każdą kromkę rozwałkowujemy w miarę możliwości i umieszczamy w formie do mufinek. Pieczemy około 8 minut.
4. Gotujemy jajka. Zależnie od smaku i upodobania. W naszym przypadku zawsze tak, aby żółtko miało raczej płynną konsystencję. Ale na twardo także można, wówczas po obraniu siekamy je w kostkę.
5. Jajka łączymy z sosem i wypełniamy tym farszem babeczki. Posypujemy dodatkowo natką. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation