Kuchnia

KUCHANIA - zupy

Rozgrzewająca zupa krem z marchwi, imbiru i pomarańczy

Składniki

1 kg marchwi,
100 g masła,
1 pomarańcza,
korzeń imbiru o długości kciuka,
1,5 l bulionu drobiowego,
150 ml śmietany 30%,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie
Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut.

Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy.

Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku.

Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation