Kuchnia

zupy

Fitka z kapustą Babci Jani:

kawałek “mięsa na zupę”
jarzyny: marchew, pietruszka, seler, por
kilka ziemniaków
około pół kg kapusty kiszonej
łyżka smalcu + 2 łyżki mąki na zasmażkę
przyprawy: pieprz, sól i co lubicie
Najpierw gotujemy wywar mięsno – warzywny, przyprawiamy do smaku.
W tym samym czasie, w osobnym garnku, gotujemy kapustę kiszoną, którą należy uprzednio odcisnąć, a kwas zostawić z boku. Możemy go później potrzebować do doprawienia zupy.
Kiedy mięso i jarzyny są już miękkie, wyjmujemy je z zupy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Chude kawałki mięsa możemy wrzucić z powrotem do garnka. Można również dodać marchew pokrojoną w paseczki.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, ubijamy je w garnku z zupą i dodajemy odcedzoną, miękką kapustę, która gotowała się w drugim garnku.
Całość gotujemy jeszcze przez kilka, kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku.
W małym rondelku robimy zasmażkę: mieszamy tłuszcz z mąką i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy zasmażkę do zupy, mieszamy i po kilku minutach rozlewamy gorącą zupę na talerze. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation