Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis
Składniki
1/2 kg mąki;
400 g miodu;
szklanka cukru;
1/4 kostki margaryny;
2 jajka;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
przyprawa do pierników;
szczypta gałki muszkatołowa;
Lukier:
cukier puder;
woda przegotowana
Dekoracja:
kolorowa posypka


Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawę i gałkę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak aby ciasto dało się zgniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie pierniczków.

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - czas pieczenia ok 10 minut.

Świąteczne pierniczki gotowe, proszę się częstować :)

Smacznego!


Źródło:
http://kobieceinspiracje.pl/4050,swiateczne-pierniczki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation