Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cocktail di gamberetti czyli, Koktajl krewetkowy - idealne danie, którym zaskoczysz znajomych!

Ogólne składniki:

-400g krewetek koktajlowych
- główka sałaty lodowej
-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos:
-250g majonezu
-2 łyżki ketchupu
-1 łyżka sosu Worcestershire (można zastąpić Whiskey)
-2 łyżki śmietany włoskiej (nasza 30% kremówka)
-dla smaku można dodać także łyżkę musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
Zmieszaj składniki potrzebne do przygotowania sosu, do smaku dodaj kilka kropel cytryny. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do wrzącej wody krewetki i gotuj je przez 1,5 -2 min. Wyjmij z wody i pozostaw na kilka minut, do momentu aż wystygną.
Zdejmij kilka wierzchnich liści sałaty i zachowaj je w całości (będą potrzebne do dekoracji kieliszków) pozostałą część pokrój na drobne kawałki. Pokrojoną sałatę oraz zagotowane krewetki dodaj do sosu i wymieszaj.
Teraz najważniejsza część czyli dekoracja: krewetki najlepiej podać w kieliszku do Martini. Wyściel dno płatkiem sałaty, na to połóż porcję krewetek w sosie. Z wierzchu posyp kawałkami pietruszki. Możesz udekorować również bok kieliszka (na załączonym zdjęciu cytryna).
Voilà koktajl gotowy! Teraz czekaj na opinie znajomych ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation