Święta i uroczystości

BOŻE NARODZENIE

Apetyt i Smak: Devolay (de volaille) z szynką i serem

składniki na 4 porcje:
4 filety z piersi kurczaka
4 plastry szynki
4 plastry żółtego sera
pół kostki masła
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny lub łagodna musztarda
sól, pieprz, słodka mielona papryka
mąka do obtoczenia
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia + 1 łyżka masła


Pół kostki masła wymieszać z posiekanym koperkiem.
Mięso rozciąć na większe płaty, rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
Mięso skropić z jednej strony sokiem z cytryny lub posmarować cienko musztardą. Położyć plaster sera, następnie plaster szynki i posmarować masłem z koperkiem. Zwinąć ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności można spiąć wykałaczkami.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem i słodką papryką jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor.
Roladki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut pod przykryciem w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation