Kuchnia

JAJKA i OMLETY

Jajka w sosie tatarskim
==========
Święta tuż...tuż. A na talerzu krokusy... Przedstawiam Wam moje następne propozycje menu świątecznego. Będzie tego więcej! A dzisiaj jajka w sosie majonezowo-śmietanowym z groszkiem zielonym, ogórkami i pieczarkami konserwowymi, popularnie nazywane w mojej rodzinie "jajkami w majonezie".Pamiętam, że na każdą imprezę imieninową czy świąteczną moja Mama robiła właśnie takie jajka. Nie wycinała gąsek z jajek, tylko kroiła jajka wzdłuż, wyjmowała żółtka, które ścierała na tarce na sos tatarski, i na tym układała miseczki z białka napełnione zielonym groszkiem. Z czasem przepis ewoluował i cała rodzina wycina gąski. Moja modyfikacja to różowe jajka.
=================
Składniki:
• 6 jajek
• 1 słoiczek pieczarek konserwowych
• 1 puszka groszku zielonego
• 5 ogórków konserwowych
• 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12%
• 3/4 szklanki majonezu
• sól, pieprz biały
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego
Wykonanie:
• Jajka gotować 10 minut i obrać.
• Koncentrat barszczu wymieszać z 3/4 litra gorącej wody i wrzucić na kilka minut jajka. Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie.
• Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony groszek zielony.
• Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
• Wymieszać razem wszystkie składniki sosu tatarskiego, wyłożyć na półmisek.
• Posypać posiekanym szczypiorkiem.
• Jajka pokroić w "gąski" - małym nożykiem z ostrym czubkiem w każdym jajku na "równiku" robić zygzak dochodząc nożem do środka jajka. Jest również specjalny przyrząd do tego celu.
• Jajka ułożyć na sosie tatarskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation