Zwierzęta

zwierzęta

słodka struna

Składniki:


Spód:
6 białek
160 g cukru pudru
180 g migdałów (zmielonych)
40 g kakao
100 g gorzkiej czekolady

Mus:
6 żółtek
700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
100 g masła
250 g białej czekolady

ok. 100 g płatków migdałów


Najlepsze Ciasto Świata - Przepis - Słodka StronaNajlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania:

Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mus:
Najlepsze Ciasto Świata - Przepis - Słodka StronaW kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone masło, połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.

Następnie pozostałą część śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy zimną śmietankę z białą czekoladą - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Po tym czasie górę ciasta posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i już możemy rozkoszować się najlepszym ciastem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation