Kuchnia

Desery

Mus czekoladowo - pomarańczowy
Składniki na 3 pucharki:

300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
100 g gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
Śmietanę kremówkę podgrzać, do wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, cukier puder, poczekać do rozpuszczenia czekolady, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Schłodzoną mieszankę czekoladową ubić z likierem pomarańczowym (końcówki miksera do ubijania białek), na sztywną masę (uważając, by nie 'przebić' masy). Powinien powstać gęsty, jaśniejszy, czekoladowy mus.

Przełożyć do pucharków. Ozdobić czekoladowymi wiórkami i skórką z pomarańczy.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation