Kuchnia
Winter/Christmas Taste
Kostka piernikowa z marcepanem i pomarańczą
SKŁADNIKI (na 10 dużych kostek lub duży piernik):
CIASTO:
120g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
2 jajka
200g cukru
1 szklanka mleka
400g mąki
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 przyprawa do piernika (inaczej: kierując się ilością przyprawy na ilość mąki podaną na opakowaniu; czasem nie jest ona podana, wtedy warto zerknąć ile używa się przyprawy w przepisie na piernik umieszczony na przyprawie - całej przyprawy użyjemy na pewno w przypadku przypraw Gellwe, Dr Oetker, w przypadku przypraw Kotnayi, Kamis, Prymat - 2-3 łyżeczki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki powideł
Tłuszcz rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Jajka ucierać z cukrem do momentu aż masa zwiększy objętość, stanie się jasna i gęsta.. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao, mąkę z sodą, przyprawę. Wymieszać na jednolite ciasto (mikserem). Ciągle mieszając dodawać po łyżce powidła, a następnie wlać tłuszcz. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Użyłam formy na mini keksy (każde wgłębienie 7x11cm i 3,5cm wysokości), jeżeli nie mamy takiej formy, a chcemy zrobić kostki należy upiec piernik w formie o wymiarach około 25x30cm a następnie pokroić ciasto w prostokąty i przełożyć.
Jeżeli pieczemy duży piernik można użyć wspomnianą formę prostokątną, tortownice 26cm lub keksówkę 11x35cm.
PIECZENIE: 180st, mini pierniki- około 40minut, piernik 50-60minut (do suchego patyczka)
PRZEŁOŻENIE:
400g masy marcepanowej
ok. 150g konfitury lub dobrego dżemu z pomarańczy (lub innego)
400g czekolady deserowej
kolorowe posypki lub kandyzowana skórka owocowa (opcja)
Wystudzone mini pierniki (lub piernik) pokroić na 3. Marcepan podzielić na 10 części (lub w przypadku piernika pozostawić w całości) rozwałkować każdą część na potrzebną wielkość podsypując cukrem pudrem. Dolny placek ciasta cieniutko posmarować dżemem położyć marcepan i znowu cienko posmarować dżemem (tylko do sklejenia), przykryć ciastem, posmarować grubszą warstwą dżemu i przykryć ostatnią częścią ciasta.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać kostki/piernik, obsypać dowolną posypką lub kandyzowanymi skórkami.
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